James Jacob Prasch

James Jacob Prasch is de oprichter en het hoofd van Moriel Ministries. Hij werd geboren in de buurt van New York City in de VS, waar hij een christen werd toen hij in februari 1972 wetenschap studeerde aan de universiteit, na het proberen te weerleggen van de Bijbel met wetenschap, geschiedenis en archeologie. Hij vond echter zoveel bewijsmateriaal ter ondersteuning van de beweringen van Jezus en de Bijbel dat er meer geloof nodig was om het te verwerpen dan om het te geloven. Gefrustreerd door de mislukkingen van de hippie-generatie om een ​​betere wereld te bouwen, gedesillusioneerd door het marxisme welke hij had aangehangen en door de drugscultuur die het leven van sommige van zijn vrienden hadden gekost en bijna het zijne, zette hij al zijn hoop en geloof vol overtuiging op Jezus.

De achtergrond van Jacob’s familie is een combinatie van het Rooms-Katholieke en Joodse geloof. In zijn jeugd werd hij gedwongen om een ​​katholieke school te bezoeken, maar hij woonde ook in een Joods gemeenschapscentrum. De vrouw van Jacob, Pavia, die ook een wetenschappelijke achtergrond heeft, is een in Roemenië geboren Israëlisch-Joodse gelovige, dochter van overlevenden van de holocaust. Pavia was een atheïst en Jacob was een agnost. Na dat zij tot levend geloof in Jezus Christus waren gekomen, schakelden ze beiden over van studie op wetenschappelijk gebied naar het terrein van de theologie, zowel in Israël als in Groot-Brittannië. Ze hebben twee kinderen die allebei in Galilea zijn geboren.

Jacob is een Hebreeuws sprekende evangelist als eerste uitreikend naar Joden, maar tevens anderen en een Bijbelleraar, die nauwkeurig de oorspronkelijke joods-christelijke achtergrond en hermeneutiek van het Nieuwe Testament uitwerkt, waarbij de nadruk ligt op gemeentestichting en missies.

Hij en Moriel staan ook voor een conservatief geluid voor op de Bijbel gebaseerd onderscheid bij gematigde pinkster- en charismatische gelovigen. Dit in tegenstelling tot de verleidende aantrekkingskracht van de oecumene, voorspoed-georiënteerde prediking en hyper-calvinisme, ‘charismania’ en psychologisch georiënteerde Bijbeluitleg, welke in toenemende mate heerst in de kerken van vandaag. Deze dwaalwegen verslaan hun duizenden.

Jacob en Moriel zijn toegewijd aan de overtuiging dat we in de laatste dagen leven en dat de terugkeer van Christus met rasse schreden nadert. De hedendaagse gebeurtenissen in het Midden-Oosten, rond Israël, de morele afval in de maatschappij, de vernietiging van het milieu, de globalisering van de wereldeconomie, de opkomst van een pseudo-democratisch federaal Europa en bovenal, de afval in de hedendaagse kerk, zijn vanuit profetisch en eschatologisch perspectief, allemaal van enorm belangrijke betekenis.

Jacob’s tapes, cd’s, boeken (zie enkele in de kolom links) en video’s zijn binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar, maar nu nog alleen via de winkelpagina van Moriel.org.